Şahıs şirketi nedir?

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi nedir? sorusu çok merak edilen konulardan bir tanesi olmayı başarır. Özellikle şirket türleri konusunda araştırma yapan ya da bir şahıs şirketi kurmak isteyenler için bu soruya cevap vermek gerekir. Siz de şahıs şirketi nedir? sorusuna cevap arıyorsanız detaylı bilgilere hemen göz atabilirsiniz.

Şahıs şirketi; ortakların sınırsız sorumlu olduğu ve tüzel kişiliği olan işletmelerdir. Bir kişi tarafından kurulabildiği gibi ortaklık esasıyla da kurulan şahıs şirketlerinde ortaklık devri oldukça zordur. Çünkü şirket ortaklarının tamamı devre onay vermelidir. Bu yönüyle genelde tek ortaklı kurulan şahıs şirketlerinin küçük işletmeler için ideal olduğundan söz edilebilir.

Şahıs Şirketi Kurmak için Neler Gereklidir?

Şirket kurmak toplumsal olarak çok büyük bir iş gibi görülse de aslında şahıs şirketi kurmak oldukça basittir. Bu nedenle de doğru adımları atarak şahıs şirketi kurmak oldukça kısa sürer. Peki, şahıs şirketi kurmak için neler gerekir?

  • Mali Müşavir Vekaleti,
  • Tapu Fotokopisi veya Kira Kontratı
  • Nüfus Cüzdan Fotokopisi
  • Vesikalık Fotoğraf
  • İmza Beyannamesi
  • İkametgâh
  • Araç Ruhsatı

Yukarıdaki belgeleri bir araya getiren bireyler şahıs şirketi kuruluşu için başvurur. Başvuru sürecini mali müşavir takip etse de pek çok durumda mali müşavirin de sorumluluklarını yerine getirmediği görülmektedir. Bu tür durumlarda bireylerin şahıs şirketi kurmak için özel çaba sarf etmesi gerekebilir.

Tüm bu zorlukları aşmaksa oldukça basit! mukellef.co ile şahıs şirketi kurmak için gerekli belgeleri sisteme yükleyerek süreci dakikalar içerisinde tamamlayabilirsiniz. Üstelik kafanıza takılan soru işaretlerini de mesai saatleri içerisinde uzmanlara yönelterek cevaplara ulaşabilirsiniz. Eğer mukellef.co'dan ilk 3 ay %10 indirimli faydalanmak istiyorsanız buradan ücretsiz olarak hesabınızı oluşturabilir, ya da mukellef.co websitesinden kayıt aşamasında "Bizi nereden duydunuz?" sorusuna cevap olarak "211 Medya"'yı işaretleyebilirsiniz! :) 

Şahıs Şirketi Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketi kurarak her yıl vergi ödemek ve gelirinizi belgelendirmek mümkün. Ancak başlangıç aşamasında ve düzenli periyotlarla ödeyeceğiniz bazı tutarları bilerek hareket etmeniz gerekir. Başlangıç maliyetleri ve düzenli giderler olarak karşı karşıya kalacağınız tutarları aşağıda sizler için listeledik!

  • Muhasebeci için Noter Vekaleti: 148 TL
  • İmza Beyannamesi: 100 TL
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergisi: 52 TL

Yukarıdaki masrafların yanı sıra ödeme yapmanız gereken bazı diğer kalemlerle ortalama 600 TL gideriniz oluşacaktır. Tabii söz konusu tutar sadece başlangıç aşaması içindir. Düzenli aralıklarla ödenmesi gereken tutarlara bakıldığında aşağıdaki tutarlar dikkat çeker.

  • KDV Beyannamesi Damga Vergisi: 64,10 TL (Her Ay)
  • Geçici Vergi Beyannamesi için Damga Vergisi: 97,20 TL (3 Ayda 1)
  • Gelir Vergisi Beyannamesi Damga Vergisi: 133 TL (Yılda 1 Kez)

Tüm bu giderler düşünüldüğünde şahıs şirketinin yıllık giderleri 1291 TL olur. Bu masraflara ek olarak Bağ-Kur yatıracak ve işçi çalıştıracak olan şahıs şirketleri için prim ödemeleri de söz konusu olacaktır. Üstelik bu fiyatlar 2021 yılı için geçerli olup her yıl düzenlemeler çerçevesinde artış göstermektedir.

Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?

Şahıs şirketi nedir? sorusunu cevapladıktan sonra şahıs şirketi nasıl açılır? sorusuna cevap vererek vergi mükellefi olma sürecini hızlandırmak gerekir. Bu noktada aşama aşama ilerlemek sağlıklı olacaktır.

Gerekli belgeler düzenlendikten sonra bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesi’ne başvuru yaparak şirket tescili yapmalı ve Vergi Hesap Numarası almalısınız. Bu süreçleri e-devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi şahsen vergi dairesine giderek de yaptırabilirsiniz. Defterlerin alınması ve tasdik edilmesi sonrasında yoklama tutanağı düzenlenmektedir. Tutanak düzenlemesinde vergi memuru iş yerinize gelerek kontroller yapar.

Şahıs şirketi kuruluşunun bu aşamadan sonrası şirketlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Zira bazı işletmeler oda kayıtlarını yaparken bazıları için bu şart aranmaz. Bu nedenle de oda kaydı yapılıp yapılmayacağını muhasebeciden öğrenmek önemlidir.

Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?

Şahıs şirketi kurmak aynı zamanda vergi mükellefi olmak anlamına gelir. Bu kapsamda şahıs şirketleri aşağıdaki vergilerin muhatabı olur.

  • Damga Vergisi
  • Stopaj Vergisi
  • KDV
  • Geçici Vergi
  • Gelir Vergisi

Şirket kuruluşu ve vergi ödeme süreçleri daha önce bu işlemleri yapmamış kimseler için oldukça zorlu olacaktır. Bu nedenle de size kolaylık sağlayan platform olan Mükellef ile şahıs şirketi kuruluş süreçlerinde hızlı çözümlere ulaşabilirsiniz.

Peki, Mükellef size neler sunar?

Şirket kuruluşu, vergi takip işlemleri ve e-dönüşüm süreçlerinizde sizlere yardımcı olur. Ödeme entegrasyonu sağlayarak müşterilerinizin kredi kartı ile ödeme yapmasına imkân tanır. Mobil ve masaüstü çözümleriyle de sürekli takip imkanlarına kapı aralar. 

mukellef.co'dan ilk 3 ay %10 indirimli faydalanmak istiyorsanız buradan ücretsiz olarak hesabınızı oluşturabilir, ya da mukellef.co websitesinden kayıt aşamasında "Bizi nereden duydunuz?" sorusuna cevap olarak "211 Medya"'yı işaretleyebilirsiniz! :) 

Bloga dön